Diskografi

Dessa skivor hittar du i välsorterade skivbutiker. På nätet hos t.ex. Ginza eller CDon.

Schodsbergs Notebok
DANIEL SANDÉN-WARG, MATS BERGLUND, LISA RYDBERG, VEGARD LUND, HANS OLAV GORSET & LUDVIG CLAESON
TALIK RECORDS (2012)

Schodsbergs Notebok (TA92CD)Johannes Nielsen Schodsberg var født på gården Schodsberg i Are mark i Østfold i 1799. Lite er kjendt om han, men han ser ut til å tjent ved Halden fort i 1820-åra.

Fra disse åra er det bevart en notebok med et variert uttrykk musikk fra det vi i dag kaller folkemusikk til klassisk musikk. Hvordan ble musikken til Johannes Nielsen Schodsberg spilt? Vi ønsker med denne utgivelsen å vise to ulike versjoner, som tar utgangspunkt i de to ulike musikkverdener som møtes i hans notebok.

Sjelden ser man et så godt eksempel på et kulturelt møte som den unge musikerens notater, der hans egen folkelige tradisjon fra grensetraktene møter menuetter, kadriljer og marsjer fra det skolerte musikklivet. Mats og Daniel spiller melodier fra manuskriptet som rent dansespill, og vårt klassiske Schodsbergensemble spiller arrangerte versjoner inspirert av tidlig klassisk tekstur og harmonikk. CD:n er en del av Østfold musikkråds arbeid for å vise frem de skjulte skattene i Østfolds tradisjonsmusikk.

 

Mats Berglund
Mats Berglund (GCD-19)Musik från gränslandet mot Norge, mellan Värmland och norska Hedmark. I detta Älgens rike, kallat så av poeten och värmlänningen Bengt Berg, har musiken likt skogens konung rört sig oberoende av gränsdragningar.

Mats Berglund har samma öppna sinnelag och sätter stark personlig prägel på sina tolkningar av traktens fiollåtar. Här finns också nykomponerad musik, på traditionell grund, till teaterversionen av Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga.

GCD-19

 

Gränslandslåtar
Gränslandslåtar (GCD-39)Värmlänningen Mats Berglund är en av de starkast lysande profilerna inom svensk spelmansmusik. Genom flitigt spelande till dans har han mejslat fram sin stil. I Gränslandslåtar hörs Mats solo och i par med Göran Håkansson, Fredrik Lundberg eller Anders Nordlöf.

Merparten av musiken är polskor i en assymetrisk rytm som är typisk i det geografiska och kulturella gränsland som förenar Värmland och norska Hedmark.

GCD-39

 

Mats Berglund Trio
Mats Berglund Trio (GCD-59)Det här är gränslandsmusikern Mats Berglunds tredje CD på Giga. Här utvecklar han och de två medmusikanterna, Leo Svensson och Andreas Ralsgård, den värmländska traditionen med nya klanger.

Fiol, durspel, härjedalspipa, cello, sopransax och flöjt är ingredienserna. Resultatet blir härlig musik som både är svängig, dansant och innerlig.

GCD-59

 

Duradamm!
Duradamm! (MM CD-1)Duradamm är ett gammalt västvärmländskt dialektord som användes för att beskriva något som var litet utöver det vanliga.

Att få ha den stora friheten att välja ut låtar och en samspelspartner för at spela in en skiva med musik från gränstrakterna Värmland-Hedmark är en stor utmaning. Min förhoppning är att det klingande resultatet är som ”di gamle” skulle ha sagt; Detta va jämt duradamm!

MM CD-1

 

Härjedalspipan
Härjedalspipan (DRO CD-008)Härjedalspipan, eller ”spälapipa” som man sa i Härjedalen var för inte så länge sedan på väg att glömmas bort och fanns bara kvar i något enstaka exemplar bevarat på museum. I samband med ett kulturprojektet ”Musik i Härjedalens skogar – förr och nu” gjordes en djupdykning i de härjedalska folkmusikkällorna och man fann spännande berättelser och inspelningar med flöjtmusik som hade en märklig och egenartad klang. Tanken på att försöka ge musiken nytt liv tog form.

Ett samarbete mellan spelmännen Mats Berglund , Ale Möller och instrumentbyggaren Oskar Olofsson i Lillhärdal inleddes och här hörs resultatet av deras gemensamma strävan att väcka liv i instrumentet och musiken. För att berika repertoaren för Härjedalspipan inbjöds också de lokalt förankrade spelmännen Greger Brändström och Lasse Sörlin. Ur deras breda repertoar av fiollåtar från Härjedalen plockades låtar som passar att spela på pipan.

Pipan har traditionellt använts som soloinstrument för egen förströelse, men på skivan visas även pipans möjligheter som samspelsinstrument. Med på skivan finns också arkivinspelningar med den siste kände spelpipeblåsaren Olof Jönsson i Överberg. Tack vare honom och hans bror Jonas, som tillverkade spelpipor, kom Härjedalspipan att bevaras in i modern tid.

Med den här CD’n vill vi levandegöra ett unikt arkivmaterial och en bortglömd låtskatt – en liten del av all folkmusik som finns i landskapet Härjedalen. Härjedalspipans toner kommer att ljuda länge än!

DRO CD-008